/ БТА
Изложба на обреден хляб е подредена в центъра на Кюстендил.

БТА

Читалищата от общината показват уникалните си кулинарни и аранжорски умения пред храма "Свето успение Богородично" в града. В Кюстендил така се отбелязва културният форум "Панагия - Въздигане на хляба" 

БТА

Форумът се организира ежегодно от 2008 година от  Община Кюстендил и Архиерейското наместничество. Самият празник "Панагия" се прави около църкви и параклиси и представлява културна изява за представяне на българската православна традиция и черковното художествено изкуство, а опашката пред централния храм продължи през целия ден. 

БТА

Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с Негово Преосвещенство Велбъждският епископ Исаак - втори викарий на Българския патриарх и духовен надзорник на Кюстендилска духовна околия, отслужи водосвет за здраве и благоденствие на жителите и гостите на града.

БТА

"Радваме се, че и тази години сме свидетели на това прекрасно тържество на хляба, наречено на Божията майка Панагия. Нека никой не бъде лишен от хляба, нека по света бъде мир, благополучие, благата воля между човеците и винаги да бъдем проводници на доброто в света", каза епископ Поликарп. Всеки от присъстващите получи и от осветените пити, приготвени ден по-рано в храма "Св. Димитър" в Кюстендил.

БТА

Гости на днешния празник бяха и група бесарабски българи от Чушмели, Украйна. "Въпреки сложните условия при нас минахме дълъг път, за да пристигнем в това прекрасно градче, за да представим своите хлябове, за чиито приготвяне знаем от нашите баби и дядовци. Този празник показва нашата обща българска култура, традициите и обичаите, свързани с хляба", разказаха украинските гости.

БТА

"Много ни е мило, благодарим за поканата и посрещането. Ние тук се чувстваме у дома, защото нашите предци са тръгнали от тук", разказа Татяна Гайдуршу. "Пазим обичаите, езика, дори и носиите на нашите баби", разказаха гостите.

БТА

Празникът продължава с програма и етнографско представяне на културното наследство. Постерна изложба в двора на храма "Света Богородица" показва Кюстендилската духовна околия през вековете.
Елица Иванова, БТА