Иван Хаджийски с поредното признание за труда си
Иван Хаджийски с поредното признание за труда си / Маргарита Петрова, Дарик радио

Краеведът Иван Хаджийски получи поредното признание за труда си. Съхранителят на историята на Дупнишкият край бе удостоен с наградата на името на „Станка и Иван Кашукееви - народни учители", тя бе връчена от техният син Александър Кашукеев. Освен грамотата Иван Хаджийски получи и парична премия.

Преди няколко години Александър Кашукеев учреди награда на името на своите родители Станка и Иван Кашукееви, които са били учители в бившето Базово училище, сега СОУ "Св. Паисий Хилендарски" в града. Носители на наградата са били трима педагози от СОУ-то - Наташа Тодорова, Нели Василиева и Явор Виделов. Давана е през 2003, 2004 и 2005 година.

Учредена за три години с опция за продължаване. Сега обаче излиза извън рамките на училището. Така наградата се дава за четвърта година, но за първа на личност извън учебното заведение. „Първият народен будител е бил Паисий, за мен народният будител в края на 20 век и в 21 век в нашата околия е Иван Хаджийски" тези думи каза за Иван Хаджийски, Александър Кашукеев. Той допълни, че трябва да се учреди такава награда за дупнишките будители, която ежегодно да се връчва на 24 май.

Александър Кашукеев беше обявен за почетен гражданин на Дупница, в края на месец октомври получава и орден Стара планина първа степен за приноса му в развитието на родната икономика.