Иван Андонов: Европейски пари почти не са стигнали до селата от община Кюстендил
Иван Андонов: Европейски пари почти не са стигнали до селата от община Кюстендил / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Селските кметове от община Кюстендил трябва да напишат и внесат до петък докладни в община Кюстендил, с какви проекти искат да се кандидатства за тяхното населено място. Тези предложения ще бъдат включени в Иннтегрирания план за градско възстановяване и развитие и след като бъдат разгледани в комисиите ще се гласуват на извънредната сесия на ОС, на 29 октомври. С писмо от Министерството на регионалното развитие обявяват, че всички планове трябва да бъдат внесени до 31 октомври.
"Тежък момент за нас е, че община Кюстендил отново не е включена в програмата за развитие на селските райони. Има общини, които кандидатстваха до момента по програмата и ще могат да го правят и пред новия програмен период, като те не са изключени и от програмата "Региони в растеж". Ние ще направим всичко необходимо, за да може да усвояваме европейски средства за подобряване живота в селата", коментира председателят на ОС Иван Андонов.
20% от средствата, които могат да се получат по Интегрирания план за градско възстановяване и развитие могат да се използват за селата. "Дискусионни са все още областите, по които може да се кандидатства. Разбрахме се кметовете на селата да напишат всичко необходимо- водопровод, канализация, пътища, читалища, училища, за да не се окаже по- късно, че сме пропуснали нещо, за което е могло да се получат европейски средства", заяви Андонов.
Председателят на ОС в Кюстендил уточни, че договорите за новия програмен период са сключени в началото на годината от предишното правителство и не могат да се променят, като община Кюстендил отново остава извън обхвата на програмата за развитие на селските райони. Средствата за регионално развитие намаляват, но се увеличават общините, които могат да кандидатстват за тях.
"Интегрираният план показва стратегията за развитие на общината, но това не значи, че всички идеи в него ще се финансират до 2020 година. Ще съм доволен и половината проекти да се реализират", заключи Иван Андонов.