/ netinfo
Пред препълнена зала в Килийното училище историкът Румен Манов представи книгата си „Приказка за Кюстендил”, Идеята бе да направя нещо , което да остане не само за тези след нас, но и за тези които сме сега живите, защото от поколение на поколение нещата се размиват, отнема се част от знанието.

Затова ми се искаше да запазя в тази книга блестящия, европейски облик на нашия град, защото съвкупността от всички тези събития, хора , сгради е паметта на Кюстендил.Това е изключително важно, защото паметта е част от нашето етническо определяне, а това е част от националната ни сигурност. В тези мътни времена на глобализация този тип литература е нужна.

Румен Манов
netinfo


Това е послание от мен. Това е нещо, което съм направил от душа и сърце за града си. Не я насочвам към никой. Дори не я предлагам. Зная, че ще дойде по-друго време, не зная дали ще ни има или няма да ни има, когато интересът към тези неща ще е друг. Няма да се уморя да повтарям за загубата на памет. Едно от ужасните неща които ни се случват е опитът да си загубим паметта.

Областният управител Виктор Янев: Честит празник на всички будители, които пазят българския дух и култура

Паметта е не само кореновата система, паметта е биографията на един народ. Народ без биография е лесно управляван и манипулиран народ. Тази книга е опит за запазване на паметта.

Затова съм я направил тази книга. Не я насочвам към никого, не заповядвам на никого. Вътре дори съм написал и съм казал – вратата остава открехната”, коментира Румен Манов.

Румен Манов
netinfo


Румен Манов е роден 1964 година в Кюстендил.Той е историк , лицензиран експерт оценител на  съвременно  и старо българско изобразително изкуство.Житейската му мисия е да събира,издирва, купува , възстановява, реставрира и ад дарява книжовни и културни ценности на музеи и библиотеки, църкви и архиви.

Сред даренията му са ценни снимки, икони,произведения на изкуството, които сам издирва и събира в продължение на 30 години.Целенасочено издирва материали свързани с историята на Кюстендил.

Над 1000 отделни единици дарява на РИМ Кюстендил,а с над 50 книги и периодични издания обогатява фонда на Регионална библиотека Кюстендил, ценен дарител е и на църквата Св. Богородица.

Румен Манов
netinfo