Инициатива за Кюстендил – Осогово с участие в Движение Модерна България
Инициатива за Кюстендил – Осогово с участие в Движение Модерна България / Дарик Кюстендил,архив

Представители от Инициатива за Кюстендил - Осогово се включиха в  учредяването на Национален инициативен комитет в София. Той има за цел да подготви създаването на гражданско непартийно Движение Модерна България. Даниела Стоянова и Йордан Беловодски представиха Кюстендил в новия тип гражданско сдружение, което е непартийна гражданска мрежа без централно ръководство и без еднолично лидерство. "С участието си в Движението ние имахме възможността да представим нашия град на този национален форум. Най-важното е, че ще можем да се възползваме, както от опита на сродни организации от други общини в България, така и от доказани експерти в различни сфери на обществения живот", коментира Йордан Беловодски.

В състава на комитета влизат 77 души от цялата страна, излъчени от граждански организации, професионални и съсловни структури, университетски преподаватели, общински съветници от граждански листи в 6 областни града (Кюстендил, Видин, Варна, Стара Загора, Сливен, Пазарджик) и от редица по-малки общини, представители на малкия и средния бизнес, юристи, лекари, учители, журналисти и общественици.

На събитието бяха представени приоритетите на Движение Модерна България и Граждански манифест за смяна на системата с пакет от конкретни реформи в управлението, законодателството и Конституцията, които ще засилят гражданския контрол върху властта и гражданското участие в управлението.

На събитието беше оповестено и присъединяването на Движение Модерна България към европейското семейство на гражданските листи.