Христос Воскресе! Бъдете здрави!
Христос Воскресе! Бъдете здрави! / netinfo

Хиляди кюстендилци посрещнаха Възкресение Христово в храмовете в града. По традиция в навечерието на Великден се ходи на църква. След празничното богослужение християните излизат със запалени свещи, които занасят вкъщи, като ги пазят по пътя да не изгаснат.

Свещите се продаваха на цени от 10 ст. до 1 лв. Пред храмовете вървеше и търговията от частни лица, въпреки забраната на кметът Петър Паунов.

На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие яйце ще излезе победител. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най- здрав през годината.

     

По традиция през празничните дни на Великден се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства об

Христос Воскресе! Бъдете здрави!
netinfo
ич и почитание.

 

 

 

Патриаршеско и Синодално Пасхално послание:

Христовото Възкресение е победа на вечния живот над смъртта.

Христовото Възкресение е събитието, което единствено осмисля историята на света и човека. Христос прие смърт и възкръсна “за живота на света” (Йоан. 6:51). В Него грехът беше победен и умря, за да може всеки от нас да възкръсне за живот, освободен от властта на смъртта. А тази свобода придобиваме в познанието за Иисус Христос, Който е самата Истина и Който каза на учениците Си: “познайте истината, и истината ще ви направи свободни” (Йоан. 8:32). В знак на желанието Си да спаси всички ни, Той ясно и недвусмислено казва: “Ето, стоя пред вратата и хлопам: ако някой чуе гласа Ми и отвори вратата, ще вляза при него и ще вечерям с него, и той с Мене. На оногова, който побеждава, ще дам да седне с Мене на Моя престол, както и Аз победих и седнах с Отца Си на Неговия престол” (Откр. 3:20-21).

Братя и сестри,

Славното Възкресение на нашия Господ Иисус Христос е победа, която Той ни дарува победата от робството на греха. В този Завет, изкован в победата над смъртта, са и познанието на истината, и неотделимата от нея свобода свобода не само от неизбежността на смъртта, но и от тежестта на скърбите на този свят. За всичко това сме длъжни днес заедно с апостола “да въздадем благодарение Богу, Който ни дарява победата чрез Господа нашего Иисуса Христа” (1 Кор. 15:57).

Благодатта на възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос да бъде с всички вас!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† МАКСИМ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ