Христо Славейков бе обявен за почетен гражданин на Кюстендил, БСП бяха против
Христо Славейков бе обявен за почетен гражданин на Кюстендил, БСП бяха против / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Въпреки отказа на съветниците от БСП да гласуват "За", Общински съвет- Кюстендил обяви Христо Петков Славейков за почетен гражданин на Кюстендил, след като 23 съветници подкрепиха предложението на Ангел Джонев.
"Вярно е, че Христо Славейков е живял дълго в Кюстендил, бил е председател на Народното събрание и министър на правосъдието и дългогодишен депутат от кюстендилско, но след 1923 година се включва в партията на Александър Цанков. По това време се забранява дейността на БКП. В общинската организация на БСП получихме писмо от граждани, които се обявяват против това Христо Славейков да бъде почетен гражданин на Кюстендил", каза съветникът Мая Шишкова.
В отговор на това, вносителят на докладната Ангел Джонев каза: "Всяка година поднасяме цветя на паметника "Булаир" и не се замисляме, че Христо Славейков е от най- значимите хора за обявяването на Независимостта на България, като по това време той е председател на 14- то НС. Това е личност съизмерима с най- големите в българската история".
Съветникът от РЗС Младен Ризов призова да се гласува за живи кюстендилци, които сега работят за града, а не за умрели.