Химическа експертиза определя кмета на с. Блатино
Химическа експертиза определя кмета на с. Блатино / Дарик радио,архив

Химическа експертиза ще определи кмета на с. Блатино. Върховен административен съд постанови случая да бъде върнат на Административния съд в Кюстендил.
Решението на Върховният административен съд не подлежи на обжалване, а то казва, че делото за изборите в с. Блатино трябва да се върнат в Административен съд в Кюстендил, но при друг състав, който трябва да се съобрази с мотивите на по-горната инстанция.
Магистратите в Кюстендил касираха изборите в с. Блатино, където по решение на ОИК Дупница за избран кмет беше обявен издигнатият от Инициативен комитет Димитър Дудин срещу кандидата на ГЕРБ Ботьо Дончев. Разликата между тях беше 1 глас.
Сега новият съдебен състав на Кюстендилски административен съд ще трябва да назначи химическа експертиза, която да установи валидността на две бюлетини. Според Дончев на тях са поставени два отличителни символа точка и черта, което пък е довело до нарушаване тайната на вота. Експертизата ще трябва да определи дали двата символа са написани нарочно или са резултат от зацапване с мастило от предишна бюлетина и отпечатък от друга такава, който е удебелен.
„Спорът е останал неизяснен от фактическа страна в резултат допуснатото от първоинстанционният съд съществено нарушение на процесуални правила, поради което е налице основание за отмяна на решението и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд", се казва в мотивите на Върховният административен съд.
Все още се очаква решението за изборите в Дяково и Палатово.