Градинката до Обреден дом желана за нов паметник на Апостола
Градинката до Обреден дом желана за нов паметник на Апостола / Дима Кирилова,Дарик радио

3 предложения за ситуиране на нов паметник на Васил Левски в Кюстендил са постъпили в общинска администрация, стана ясно на днешното обществено обсъждане.

Градинката до Обреден дом желана за нов паметник на Апостола
netinfo

Инициативният комитет предлага той да се намира в градинката до "Български пощи", където в момента има детски катерушки или на други 2 места- до "Обреден дом" Кюстендил или в дясната част на Ларгото, където сега има паметник на Васил Левски.

"Всички препоръки  от общественото обсъждане ще бъдат взети предвид при изготвянето на докладна до Общински съвет- Кюстендил, за това къде да се намира и как да изглежда новият паметник. Мястото в центъра над площада, където сега има детски катерушки не е подходящо, защото общината там е спечелила проект за 200 000 лв., за облагородяване на детския кът", коментира главният архитект на община Кюстендил Стояна Чавдарова.

Представителите на Инициативният комитет предпочитат новия паметник на Апостола да бъде поставен на сцената до Обреден дом.

"Политически нюанс на тази инициатива няма, нашето предложение е постъпило в община Кюстендил още на 19 февруари. Ние не атакуваме съществуващият паметник и не се произнасяме за художествените му дадености, но искаме да се направи нещо по- добро в Кюстендил. Тази процедура е дарителска, паметниците на Левски в България се правят с дарени пари, затова процедурата може да отнеме доста време. Ние държим на няколко неща: паметника да е в  градинката  до "Обреден дом", да е обърнат на изток, да е на пиадестал и да има подходящо художествено оформление. Мястото до Обредния дом е близо до църквата, там минават млади семейства, след като сключат брак, както и много деца, и ще ходят до паметника да поставят цветя. Така той ще има възпитателна роля за младото поколение", заяви Страхил Данчев от Инициативният коми

Градинката до Обреден дом желана за нов паметник на Апостола
netinfo
тет.