Готови за саниране в Кюстендил са над 10 групи сгради, с по няколко блока в тях
Готови за саниране в Кюстендил са над 10 групи сгради, с по няколко блока в тях / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Най- малко 15 сгради, в които влизат по няколко жилищни блока се очаква да бъдат санирани на първо време в Кюстендил, по Националната програма за енергийна ефективност. Прогнозата е на зам.- кметът на общината Росица Плачкова. Вече са сключени 10 договора с Българската банка за развитие и Областна управа. Други 3 са на ниво за проверка в областна администрация.
"След обнародване на измененията в Постановлението на МС, ние сме се подготвили и веднага ще изпратим в областна администрация готови документи за още две сгради, с по няколко блока, един до друг, и сме в процес на изготвяне на документите за още 3 сгради, които трябва да се сдружат отново, съгласно новите изисквания. Ще имаме поне 15 групи сгради, което означава много на брой блокове", отговори на въпроси на Дарик зам.- кметът на Кюстендил Росица Плачкова.
Обществената поръчка за фирма, която ще прави обследванията на сградите е на финала, отворени са вече офертите и се очаква да бъде обявен победителят в поръчката. "След като се сключи договор с него, надявам се да няма обжалвания, ние имаме готовност веднага да им предадем списъка от сградите и те, в указан срок трябва да приключат обследването, да направят техническите паспорти и да се каже какво да се направи от гледна точка на конструкция и др. неща. Тогава следва да се направи обществена поръчка за инвестиционното проектиране. Кметът е на мнение на пускаме инженеринг, така че, този който спечели поръчката да проектира и да изпълнява.
Движим се доста добре до момента и би трябвало до края на годината да имаме проекти, ако няма обжалване всичко ще бъде наред", заключи Плачкова.