Готов е Интегрираният  план  за градско възстановяване и развитие на Кюстендил
Готов е Интегрираният план за градско възстановяване и развитие на Кюстендил / Дима Кирилова,Дарик радио

Проектът "Интегриран план  за градско възстановяване и развитие на град Кюстендил" е приет и по данни на Управляващият орган е един от най- хубавите на територията на страната, отчете зам. кметът на община Кюстендил Росица Плачкова.
"Постигайки резултати от този проект се надявам през следващия програмен период да бъдем готови и веднага след като се отворят схеми да кандидатстваме , за да осъществим заложените проекти в интегрираният план.Има и негативен момент- целта на интегрирания план беше да се направи една прогноза и да има възможност общината да знае предварително какво и къде ще строи. Като най- важни за града ние смятахме да развиваме балнеология и културен туризъм.Затова хвърлихме най- много усилия в културната инфраструктура . За съжаление по всички данни към момента , с които разполагаме, тези обекти ще се финансират едва 50%, което не е добра новина за нас.По ОП "Региони в растеж" няма да се дават средства за спортна инфраструктура.В програмата , която сме направили има много обекти в социалната сфера и там финансирането ще е на 100 %", коментира Росица Плачкова.Общият бюджет по проекта е 140 000 000 лв.
Община Кюстендил е с готово техническо задание за проект , който да експонира руините на крепостната стена в центъра на града.
"Проектът е разкошен, едно от условията по него е да се експонира археологията, която се намира в приземния етаж на Галерията.Нашето намерение е да стане цял комплекс, защото и в ниското тяло на бившия Партиен дом има части от крепостта.Тя минава през парка,галерията и през частен дом, където ще бъде експонирана една прекрасна мозайка , открита в базиликата зад читалище "Братство". Така ще се оформи един огромен комплекс, който ще представи наследството на града, с което всички се гордеем", заяви Росица Плачкова.