Голяма конкуренция по проекта за лични асистенти в Кюстендил
Голяма конкуренция по проекта за лични асистенти в Кюстендил / Дарик- Кюстендил,архив

374 жители на община Кюстендил са подали молба да им бъде даден личен асистент по проекта "Нови възможности за грижа", в това число 31 деца. За работа като личен асистент кандидатстват 285 души.
Община Кюстендил е получила по проекта 13 440 часа, като максималният бюджет за един кандидат- потребител е 160 часа.
"До изчерпване на тези часове можем да назначим лични асистенти, в зависимост от това какъв индивидуален бюджет е одобрен за всеки потребител, на база социална оценка, която прави Дирекция "Социално подпомагане" и Комисия за подбор на потребителите, назначена със заповед на кмета на общината. Максималният размер за един потребител е 160 часа. В зависимост от това, колко човека с максимална потребност има, ще падат часовете надолу и ще видим, колко още хора ще могат да се включат. Акцентира се върху хората, които имат нужда от грижа и нямат близки хора, които да се грижат за тях, т. е. самотни хора в невъзможност за самообслужване. Роднини в същата сграда или населено място отнемат точки на този човек, защото конкуренцията е голяма", коментира в интервю за Дарик Радостина Васева, директор на дирекция "Здравеопазване, социални дейности и жилищна политика".
На този етап не се очаква отпускане на допълнителни часове за община Кюстендил. Проектът включва 10 месеца грижа, като се очаква услугата да стартира през май. Личните асистенти ще получават по 3 лв. за 1 работен час.
В повечето случай, кандидатите за потребители са с конкретен личен асистент от семейството. Утре ще се изнесат списъците с график за интервюта за кандидатите за лични асистенти, на сайта на общината и в поликлиниката, където са подавани документите. Следва класиране и обучение за тези, които не са преминали въвеждащия курс за тази услуга.
"За тези кандидат- потребители, които не са посочили кой искат да се грижи за тях, започваме срещи в домовете им с личните асистенти, на които те трябва взаимно да се одобрят", допълни Радостина Васева.