Голям интерес към детското състезание за златотърсачи в Кюстендил
Голям интерес към детското състезание за златотърсачи в Кюстендил / ОДК- Кюстендил

Над 50 деца се включиха в промиването на златоносен пясък в центъра на Кюстендил. Повече от два часа, децата се занимаваха съсредоточено в търсенето на златинки, под ръководството на инж. Скандалиев , инж. д-р Крумов - преподавател в ХТИ и Бойко Малинов - директор на ОДК. Инициативата на ОДК и клуб „Зодиак" предизвика голям интерес в подрастващите и техните родители.
Организаторите бяха направили малко информационно табло с кратко описание на технологията на промиване на пясък, практикувана от най-древни времена и богатствата на Кюстендилския край.


Уникалната за страната идея има за дел да популяризира природните богатства на кюстендилския регион, да подтикне деца и родители към нестандартни занимания сред природата и да подскаже идея за кариерно ориентиране на малките кюстендилци - бъдещи геолози, минералози, химици и природозащитници.


Най-успешните златотърсачи бяха наградени с купи, осигурени от магазин „Детски свят". Всички участници получиха сертификат за златотърсач и отнесоха със себе си намерените златинки.


Класирането е както следва:
I място -Дияна Васич, 7 год., 44 златинки:
II място - Мишо Ерхард, 8 год. 42 златинки;
III място - Живко Живков, 10 год. и Виктория Якимова - 9 год. с 39 златинки.