Глоби от 3 000 лв. за фирма за хляб и от 2 000 лв. за Бързо хранене
Глоби от 3 000 лв. за фирма за хляб и от 2 000 лв. за Бързо хранене / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Фирма за производство на хляб от Кюстендил е санкционирана от Областна дирекция по безопасност на храните с 3 000 лв. Наказателното постановление е за това, че не се поддържат системите за самоконтрол в производствения обект.
Заведение за хранене в Дупница, което предлага скари, супи и готвени ястия е глобено с 2 000 лв., защото е работило без удостоверение за регистрация. Издадена е и заповед за спиране на дейността му.
Инспекторите от отдел "Контрол на храните" са извършили 123 проверки в търговска мрежа и заведенията за обществено хранене през месец февруари. Направени са 12 предписания за пропуски в сградния фонд или за техническа неизправност, като неработещ термометър.
Насочени за обезвреждане са 1, 200 кг шоколадови изделия и 20 литра безалкохолни напитки, които са установени в търговската мрежа с изтекъл срок на годност.
"Призовавам потребителите да проверяват срока на годност. Хубаво е да подават сигнали до нас и ние ще направим веднага проверки, но принципа трябва де е- първо гледат, после купуват", коментира за Дарик началник отдел "Контрол на храните" д- р Велка Войнова.