Гласуваме с бюлетина или машинно в 15 секции в 10- ти район Кюстендил
Гласуваме с бюлетина или машинно в 15 секции в 10- ти район Кюстендил / Дарик- Кюстендил,архив

Резултатите от машинното гласуване ще се зачитат за първи път на изборите за президент и вицепрезидент. Избирателите от секциите с машинно гласуване ще избират дали да упражнят правото си на вот с хартиена бюлетина или електронно, но не и 2 пъти.
"СИК първо ще отчита резултатите, които са от гласуването с хартиените бюлетини, после ще пусне разпечатка от машината и накрая ще сумира резултатите. Идеята е на по- късен етап да минем изцяло на избори с електронно гласуване. Въобще не е сложно машинното гласуване, тайната на вота се запазва. Обслужването на машината е елементарно. Вотът става с две натискания върху дисплея. Работата е по- лесна от тегленето на пари от един банкомат", коментира пред Дарик председателят на РИК Красимир Петров.

Машинно гласуване ще има в 11 СИК в град Кюстендил и в по 2 в Дупница и Бобошево. Задължително за всички членове на тези 15 комисии, обучение ще има на 4- ти / петък /, от 16 ч., на 2- рия етаж в Областна управа. Ще го водят представители на РИК и фирмата, която поддържа машините. Ще има и демонстрация на една от машините. "Има отделни указания за машинното гласуване, които ще се раздадат на СИК. В деня на изборите ще има дежурен представител на фирмата, за отстраняване на технически проблеми", каза още Петров.