Гасаческите групи ще се пререгистрират
Гасаческите групи ще се пререгистрират / Областна управа- Кюстендил

Доброволческите гасачески групи, който са сформирани към  съответните общини, трябва да се пререгистрират до края на годината. Уреден е въпросът със субсидирането, като освен трайно безработни могат да се включат в тях и работещи хора.

Кметовете да обърнат сериозно внимание на неконтролираното палене, апелира директорът на ОУ ПБЗН, комисар Гроздан Христов. Това стана по време на работната среща, инициирана от областният управител инж. Владислав Стойков. Тя се състоя в сградата на Информационно-посетителски център на Природен парк „Рилски манастир", община Рила. На нея присъстваха депутатът Кирил Калфин, ръководители на териториални административни структури.

Комисар Христов даде добра оценка, като цяло за взаимодействието с общините и държавните структури, при налагане на превантивни мерки по места за недопускане на пожари. Той уточни, че са разписани съвместни планове за бързо действие при критични ситуации.

Кметовете на общини споделиха, че има наложен контрол над общинските земи, но не могат да се справят с арендатори на земеделски земи, на които не се търси отговорност при възникване на инциденти.

Като  превантивна мярка за ограничаване на пожарите в земеделските земи, кметовете от областта предложиха при субсидиране на земеделските производители да се увеличи набора от документи, при подаване на искане за плащане и да се изисква договор за съответната земеделска земя. По този начин отговорността ще поема арендаторът и ще се грижи за опазването на терена от пожари.