Финландци ще променят Кюстендил?
Финландци ще променят Кюстендил? / netinfo

  Историята на Кюстендил, археологическите разкопки, римските терми ще са на първо място в проекта за нова инфраструктура на града, който ще изготвят финландски специалисти.

  "Договорихме се с кмета Паунов да проектираме нова организация на движението в центъра на Кюстендил. Иска ни се да се промени и изгледа на центъра, да му се даде повече живот на това пространство", заяви Петри Лаурика. Той е главен инженер на второто по големина проектантско бюро във Финландия.  Проектира промишлени и жилищни сгради, спортни центрове, мостове и разработва инфраструктурата на градовете. Централният офис е в Тампере. Фирмата работи от 20 години и в Русия, където е построила едни от най- големите сгради.

  "Получихме материали от общината. Трябва да си отговорим на някои въпроси и до 1 месец ще направим някои предложения", коментира инж. Ярмо Куиванен. Той е впечатлен от централната алея на Кюстендил. "Има добро настроение и уютност, но има и неоправени места и за нас ще е удоволствие да ви представим нещо добро", допълни финландския специалист.

  Гостите бяха категорични, че трябва да се запазят сградите в центъра и целия ландшафт, който е цитирам-"невероятен".

  Проектантите от Финландия очакват информация за населението в града, броя автомобили и натовареността на движението. Те признаха, че на този етап специалистите от общината не са били подготвени с необходимите документи и визия за развитието на инфраструктурата на града.