Жълт код за обилен валеж и сняг е обявен за три области на страната за първия ден от февруари. Това става ясно от справка в сайта на Института по метеорология и хидрология /НИМХ/. 

Предупреждението за опасно време е в сила за Благоевград, Кюстендил и Перник. В Благоевград освен за снеговалежи, има издаден код и за обилен валеж. 

КАРТА НИМХ
НИМХ

През нощта облачността ще се увеличи над цялата страна, но ще остане почти без валежи, съобщиха от НИМХ. В Източна България ще духа умерен южен вятър. Минималните температури ще бъдат между минус 1 и 4 градуса, в София - около минус 1 градус.

В първия ден на февруари времето ще бъде облачно. В Западна България още преди обяд ще започнат валежи от сняг. След обяд ще вали в цялата страна - в западната половина сняг, а в източната дъжд. Ще се образува и снежна покривка. Вятърът ще се ориентира от северозапад, но през по-голямата част от деня в източните райони от страната ще остане от юг. Максималните температури ще бъдат от 2-3 градуса по високите полета на Западна България до 8-9 градуса в югоизточните райони, в София около 3 градуса.

Атмосферното налягане слабо ще се повиши, но ще остане значително по-ниско от средното за месеца.

През нощта срещу сряда дъждът в Източна България ще започне да преминава в сняг, а в Родопската област ще има значителни снеговалежи.

Над Черноморието ще бъде облачно, след обяд с валежи от дъжд. Ще духа до умерен южен вятър, който вечерта ще се ориентира от север-северозапад.

Максималните температури ще са 8-9 градуса. Температура на морската вода е 6-7 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. 

В планините ще бъде облачно, със снеговалежи. Ще духа умерен юг-югозападен вятър, който след обяд ще започне да се ориентира от север-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 0 градуса, на 2000 метра - около минус 6 градуса.

В сряда все още ще вали в източната половина от страната, като валежите почти навсякъде ще са от сняг, а в югоизточните райони на места ще са значителни. Над Западна и Централна Северна България ще е без валежи. Вятърът от северозапад ще се усили. Минималните температури ще са между минус 4 и 1 градуса, а максималните - между 1 и 6 градуса. В четвъртък ще е ветровито, с променлива, по-често значителна облачност, но само на отделни места, главно в планинските райони, ще превали слаб сняг.
НИМХ, БТА