Европейски субсидии за череши- 20 мм и ябълки от 60- 80 мм
Европейски субсидии за череши- 20 мм и ябълки от 60- 80 мм / Влади Владимиров, архив

Крайният срок, без санкции за подпомагане на земеделските производители по новата схема за качество на плодове и зеленчуци изтича на 31- ви май. Необходимо е само поставянето на отметка в съответната графа на заявленията за подпомагане за единица площ, които се подават в Общинските служби "Земеделие".

"Необходими са минимум 5 дка овощна градина, като поне 1 дка трябва да е от даден вид- череши, ябълки, праскови, кайсии, нектарини. Не се подпомагат сливите. Ако става въпрос за зеленчуци, необходими са поне 4 дка и от тях един декар от даден вид- домати, краставици или пипер", каза за Дарик Илияна Иванова от Областна служба Съвети в земеделието.

В деня на бране на плодовете или зеленчуците ще си вика експерт от Областна инспекция по безопасност на храните, който да окачестви продукцията. Квалифицираният експерт за областта обаче е само един, затова се мисли за временно назначаване на други хора или за командироване на експерти от други области.

Размерът на европейската субсидия за качество не е ясен, зависи от подадените заявления.

"Земеделският производител ще събира бележките, които ще му дава оценителя и накрая ще ги представя пред Разплащателната агенция. Плодовете трябва да са свежи, здрави и с типично оцветяване. Късните сортове череши, например трябва да са с диаметър минимум 20 мм. Ябълките трябва да са от 60- 80 мм", каза още Илияна Иванова.

Щайгите трябва да са картонени или пластмасови, и с етикет, на който да е изписано населеното място, вид- сорт, име на производителя, качеството по БДС, дата на беритбата.