Евроекспертите останали впечатлени от натовареността на съда и интернет сайта му
Евроекспертите останали впечатлени от натовареността на съда и интернет сайта му / Влади Владимиров, архив

Евроекспертите, които посетиха Кюстендилски окръжен съд са останали впечатлени от натовареността му и на двете районни съдилища в Кюстендил и Дупница. "На година се разглеждат общо по около 15 000 дела, като 80- 85% от тях завършват в 3- месечния срок. Изненада ги достъпа до интернет сайта на Окръжен съд, без пароли или регистрации. Всеки гражданин може да види насрочените дела, както и решенията с мотивите на вече приключилите", коментира за Дарик председателят на Кюстендилския окръжен съд Мирослав Начев.

Районен съд- Кюстендил и Районен съд- Дупница са в първите 13 по натовареност от 113- те районни съдилища в страната.

Евроекспертите са се интересували от процента на случаите, при които втората съдебна инстанция постановява решение различно от първата.

"Дадох им пример със Софийски апелативен съд, който е въззивна инстанция на окръжния. Присъдите на 50% от делата се потвърждават. От другата част, в едни от случаите се изменят, а в други се постановява нова присъда или се връща за доразследване", каза още Мирослав Начев.

Проверяващите от Европейската комисия не са задавали въпроси за конкретни дела. Интересували са се- има ли дела за корупция и пране на пари. Те са избрали Кюстендил, като съдебен район от провинцията, който е близо до София.