Етнографският музей в Дупница започа нов живот
Етнографският музей в Дупница започа нов живот / netinfo

Етнографският музей в Дупница да се превърне в къща на културата. Това е целта на новият уредник Божура Кацарова. Тя обяви, че за следващите шест месеца са подготвени редица изложби, които да привлекат дупничани към музея, събрал миналото на града. Жельовата къща функционира от 2007 година, но малко дупничани и гости на града знаят за нея. 

Старт на идеите беше даден миналата седмица с откриването на изложбата на Албена Величкова „Лица и кестени“. Следващата вече е подготвена, предвидена е за началото на месец декември и ще събере кукерски маски и коледарски костюми. Организирана е заедно с групите от Джерман, Крайници и Големо село, които ще предоставят част от облеклата си.  През 2010 година са предвидени изложби на марки, на боядисани яйца и рисувани икони, „Митове и легенди” – подготвени от Страхил Гювийски.

През декември пък третия етаж на Етнографският музей ще бъде оживен от ученици, тъй като отварят три школи, като извънкласна форма на обучение – по дърворезба, приложни изкуства и иконопис.