Епизоотичната обстановка в областта е нормална
Епизоотичната обстановка в областта е нормална / Дима Кирилова, Дарик- Кюстендил

Епизоотичната обстановка в областта по отношение болестта Инфлуенца по птиците е нормална към момента, информира д-р Емил Гъгнев, началник отдел по здравеопазване в ОДБХ Кюстендил на заседание на областната епизоотична комисия. Със заповед на директора на ОДБХ Стоян Саев, всички служители работят в състояние на повишена епизоотична готовност и са наложени мерки, които се изпълняват от всички официални и регистрирани ветеринарни лекари и собственици на птицевъдни обекти. Извършва се постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за биосигурност в птицевъдните обекти

Епизоотичната обстановка в областта е нормална
netinfo

 


"Реагираме на всеки подаден сигнал от граждани и служители на РДГ, и ловните дружини. Миналият месец беше подаден сигнал от служители на РДГ за намерена в безпомощно състояние чапла, в района на река Струма, при село Гирчевци. Екип на ОДБХ- Кюстендил извърши преглед и взе проба за изследване. Резултатът беше отрицателен за вируса на Инфлуенца А по птиците", заяви д- р Емил Гъгнев.
Забраняват се провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици на територията на областта.. Забранява се достъпа на външни лица и любителския риболов във водоемите и местата обитавани от диви мигриращи птици.
Има постоянно дежурни ветеринарномедицински специалисти. Сигнали за повишена смъртност при домашни птици или открити трупове на диви птици се приемат на телефон 078/ 55 06 30 и 55 06 31.