Емилиян Тодоров и Александър Костадинов на турнир в Полша
Емилиян Тодоров и Александър Костадинов на турнир в Полша / Личен архив

Двама кюстендилци- Александър Костадинов и Емилиян Тодоров ще участват с националния отбор по борба- класически стил на международен турнир в Полша. Класиците, които са на лагер в олимпийския център в Спала (Полша), ще стартират на традиционната надпревара "Питлешински" в Рациборз, край Катовице.

Треньорите Братан Ценов и Стоян Добрев ще разчитат на призови места на 9 състезатели:

55 кг - Александър Костадинов и Венелин Венков;

60 кг - Иво Ангелов;

66 кг - Емил Милев и Емилиян Тодоров;

74 кг - Явор Янакиев и Илиян Георгиев;

84 кг - Христо Маринов;

96 кг - Калоян Динчев;

120 кг - Иван Иванов;

Емилиян Тодоров остана единственият представител на клуб "Васил и Георги Илиеви" в националния отбор- мъже. Той победи Емил Милев по време на републиканското първенство, в категория  66 кг.

В свободния стил призови места на турнира "Имамали&Мовахед къп" в Иран ще преследват бронзовите олимпийски медалисти Радослав Великов (55 кг) и Кирил Терзиев (74 кг), както и Михаил Ганев (84 кг). Триото ще бъде водено от Валентин Гецов.

За победителите в категорията е предвидена премия от 5000 долара, сребърните медалисти ги очакват 3000 долара, а бронзовите - 2000 долара.

Само за участие домакините са заложили и премии за медалистите от големи първенства. Така Великов и Терзиев само за участие ще получат 1500 долара бонус заради бронзовите си медали от олимпиадата Пекин 2008.

За турнира са поканени състезатели от 14 страни - Русия, САЩ, Казахстан, Азербайджан, Украйна, Турция, Грузия, Армения, Узбекистан, Беларус, Киргизстан. Поканени са и борци от Дагестан.

По същото време старши треньорът на свободния стил Симеон Щерев ще проведе лагер със Станка Златева и Елина Васева в Полша.