Експерти ще си кажат думата за депото в Джерман и алтернативите
Експерти ще си кажат думата за депото в Джерман и алтернативите / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил

Комисия от експерти ще преценява подходящ ли е терена в село Джерман за регионално депо за отпадъци. В нея ще влязат експерти посочени от Инициативния комитет в селото, който е против строежа на депото и от община Дупница. От Инициативният комитет настояха комисията да разгледа и други, алтернативни варианти за депо, които да бъдат предложени от общинското ръководство. За това се споразумяха двете страни, на работна среща при областния управител Владислав Стойков, на която присъстваха депутатите Емил Гущеров и Кирил Калфин. Нова среща ще има в края на месеца, като мястото ще бъде уточнено допълнително.

"Предложеният терен не е подходящ за депо. Той е на около 500 метра от жилищните сгради, вижда се от центъра на селото и на 100- 150 м. от река Джерман. На 200 метра от него ще минава и трасето на магистрала "Струма". Т. нар "Роза на ветровете" е насочена от депото към селото и част от града", заяви председателят на ИК в Джерман Борислав Тасков. Той предложи за депо терена на сега съществуващото сметище в Дупница. Тасков изрази и недоумението си защо от община Дупница са крили плановете си 5- 6 месеца, време през което е могло да се търси най- правилното решение.

Зам.- кметът на общината Красимир Георгиев изрази задоволството си, че вече има диалог с ИК. "Странно е, че се отказва диалог на експертно равнище. Всички рискове могат да се изяснят, но депото няма да е видимо от село Джерман, с изключение на част от сепариращата инсталация, предвидени са и залесителни мероприятия. Няма как ЕС да отпусне средства за депо, което е опасно за растения, животни, камо ли човек", коментира Красимир Георгиев. Той допълни, че "Розата на ветровете" няма да отива към селото. Зам.- кметът на Дупница уточни, че крайния срок за подаване на проекта за регионално депо е 31- ви август. През следващия програмен период 2014- 2020 година, ЕС няма да отпуска пари за депа, а само за заводи за преработка на отпадъци. "През 2014 година обаче всички общини ще плащат огромни глоби, ако нямат депо", заключи Георгиев.

Членът на ИК от село Джерман, Кирил Бурановски предложи регионалното депо да се изгради в община Бобов дол. "Там има много терени подлежащи на рекултивация. Има и отработени рудници, които могат да се използват за тази цел", заяви Бурановски.

"За тази идея е вече късно, не можем да върнем времето назад. Загубено е време за проекта в Кочериново, за завода за отпадъци в Дупница. Сега ни е необходимо експертно решение, което да е приемливо за всички", отговори областният управител Владислав Стойков, който вече на място в Джерман и видя предвидения за депо терен.