Един възможен Никулден
Един възможен Никулден / netinfo

   В дните непосредствено преди Никулден най-важния въпрос, който може да  разединби едно общество или да го накара да посегне на правителството е "да оваляме ли шарана в брашно" или да се заровим до уши в готварските книги, тъй дълго докато не се вмиришеме на риба ропотамо.

    И така.... На този ден се забраняват галеното обръщение към жените - "скумрия", а също така представителите на зодия риби / или наивните по дух/ да внимават да не ги "натопят" в горещо олио или чисто и просто "да ги изпържат". За всички останали важи общоизвестния принцип  да не се хващат на никакви въдици, освен ако захранката не си заслужава. Мога и да продължа в същия дух, но се страхувам някой да не се подведе и да не отиде за зелен хайвер.      

    В моето семейство кулинарен дебат за Никулден няма и никога няма да има. Рецептата е ясна - пълнен октопод с праз и зелени ябълки, както и малко шафран. Тази рецепта я знам от баба, а тя от своята баба и така назад във времето до самото възникване на октопода. Не че се хваля, но това е и любимата гозба и на Микеле Плачидо от сериала "Октопод".

    Но я сега вас да ви чуя, ядете ли много риба? / чуй - натисни под снимката