Един от четири ученици спортуват
Един от четири ученици спортуват / netinfo

   Около 25% от учениците в община Кюстендил спортуват. 1481 деца се занимават с някакъв вид спорт, а 251 учат в Спортно училище "Васил Левски", сочи анкетно проучване в училищата, направено по идея на Мая Лехчанска, началник отдел "Спорт и младежки дейности" в община Кюстендил.

   "Най-много ученици тренират футбол - около 25 %, волейбол - 15 %, баскетбол - 12 %, следват борба, художествена гимнастика, тенис на маса, карате, лека атлетика, аеробика и таекундо", съобщи Лехчанска. Анкетните карти са попълвани от учителите по физическо възпитание и спорт, като 21 от тях имат и втора треньорска квалификация.

  Най- много от спортуващите, 25% тренират футбол, 15% волейбол, 12% баскетбол, следват спортовете- борба, художествена гимнастика, тенис на маса, карате, лека атлетика, аеробика, и таекоундо.

  28 са спортните клубове в общината. От тях 1 е частен- този по спортен бридж. Два са новите- по тенис на маса; по плуване и тенис на корт. От тази седмица в Кюстендил заработи и още един  клуб по карате, на медалиста от световни и европейски първенства  Борислав Иванов.

  Общинска субсидия получават 22 клуба, а 17 имат сключени договори за "спортно развитие" и ползват общинската база безплатно, каза още Мая Лехчанска.