Джордж Кремлис обеща подкрепа за Кюстендил- да стане Зелен град и туристически център
Джордж Кремлис обеща подкрепа за Кюстендил- да стане Зелен град и туристически център / Влади Владимиров

"Кюстендил има голям шанс да стане туристически, СПА център и трябва да използва изцяло геотермалната енергия на водата", това заяви Джордж Кремлис, ръководител на дирекция "Кохезионна политика и оценка на въздействието върху околната среда" към Европейската комисия. Той бе в града по покана на евродепутатът Владко Панайотов, от Алианса на либералите и демократите.

"От една година имам информационен център в Кюстендил и вече се чувствам част от града, на който трябва да върнем старата слава на туристически и балнеоложки център. Виждам ниши за бизнеса в областта на отпадъците, земеделието  и туризма", каза проф. Владко Панайотов. За съвместна работа в помощ на развитието на общината  и подкрепа на местни проекти се ангажира и Джордж Кремлис. Той определи Кюстендил, като красив град с потенциал и за "Зелен град".

"За Кюстендил виждам 4 силни основни точки: 1. екотуризъм; 2. опазване на околната среда; 3. енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници; 4. култура и културен туризъм. Независимо от изборните резултати, ние ще сме тук, за да помогнем на общината", декларира ръководителят на дирекция "Кохезионна политика и оценка на въздействието върху околната среда" към Европейската комисия.

Джордж Кремлис коментира, че е възможно в Кюстендил да идват граждани от другите европейски страни, разходите , на които да се покриват от социално- осигурителните им фондове, защото ще почиват с лечебна цел. Той посъветва минералната вода да се използва и за производство на електроенергия, която може да носи допълнителни приходи от Община Кюстендил, защото по закон е по- скъпа, тъй като е от възобновяеми източници.

Джордж Кремлис обеща подкрепа за Кюстендил- да стане "Зелен град" и туристически център
netinfo

Евроекспертите акцентираха и на правилното отношение към битовите отпадъци- сепариране, депониране, производство на биодизел, с други думи за ефективното им използване.

Срещата във Възрожденското училище започна с химните на ЕС и България.