Джиповете пак са в Рила. Зрители на NOVA изпратиха снимки, на които се вижда как през уикенда високо в планината, точно до хижа „Рилски езера” за пореден път джипове возят туристи. Нито полицейските акции, нито намесата на жандармерия и всякакви други органи не спират шофьорите от нерегламентираните превози.

ОДМВР-Кюстендил: Няма джипове по пътя за Рилските езера

„В понеделник следобед подателят на сигнала се е свързал с инспектора на парковия участък. Действието се случва в неделя след 17 часа, когато е свършило работното време на нашите служители. Лифтът не е работил и те са се възползвали от момента. От кадрите, които видях, единият от нарушителите е местен и системен. Другият автомобил е неизвестен, подали сме сигнал за издирването на собственика”, обясни директорът на НП „Рила” Красимир Андонов.

Край на джиповете с туристи до Седемте рилски езера (СНИМКИ/ВИДЕО)

Той разкри, че на въпросният нарушител е санкциониран многократно, но дори и солените глоби не го спират. Според него в парка има обичайна практика туристи и собственици на джипове да разменят контактите си, за да се осъществява превоз.

„Активният сезон приключи и туристите са значително по-малко. Все още има хора, които се качват, а тези шофьори се възползват от това. Вече доста време е създадено организация, заедно с полицията, за да се ограничи достъпа на тези джипове. Те дори не се движат така редовно. Но има такива единични случай, като този”, каза още Андонов.
NOVA