Двама кюстендилци сред най- добрите 10 за 2009 г. в борбата
Двама кюстендилци сред най- добрите 10 за 2009 г. в борбата / netinfo

Станка Златева бе избрана за спортист номер 1 за 2009 година на българска федерация по борба. Златева заслужи приза с първото си място на европейското първенство и третото място на световно първенство. Втори в класацията е кюстендилецът Александър Костадинов, заради третото си място на европейско първенство. И двамата са бивши състезатели на клуб "Васил и Георги Илиеви" и носители на приза "Спортист №1 на Кюстендил".  Трети е Кирил Терзиев, също бронзов медалист на европейско първенство, а четвъртото място е за Радослав Великов, станал трети на първенството на континента.

На пета позиция е друг бивш борец от кюстендилския клуб- Иво Ангелов, бронзов медалист от ЕП. Шеста е кюстендилката Ралица Иванова, която се класира на трето място на европейското за жени. Тя е №1 за 2009 година за клуб "Васил и Георги Илиеви". През 2008 година спортните журналисти я избраха за "Спортист №2 на Кюстендил".

Двама кюстендилци сред най- добрите 10 за 2009 г. в борбата
netinfo

Седма е Тайбе Юсейн, която е с два бронзови медала от европейско първенство за девойки. Осми е Ивайло Съйков за второ място на европейско първенство за юноши. Десислава Кънчева е девета заради трето място на европейско първенство за девойки. Десети остана Валентин Цветков второ място на европейско първенство за кадети. Специална награда за най-успешен млад състезател получи Тайбе Юсейн.

Треньори на 2009 година станаха Симеон Щерев и Валентин Ценов. Специална награда за 60-годишния си юбилей получи легендата Александър Томов.

Световният и европейски шампион Николай Гергов отказа поста на старши - треньор на националния отбор по класическа борба. Това бе обявено от генералният секретар на Българска федерация борба Валентин Савов.

Преди месец Николай Гергов бе назначен от управата, като наследи на поста Братан Ценов. После се появиха информации, че най- големия спонсор в борбата- Гриша Ганчев подкрепя Ценов. Всички национали, с изключение на Александър Костадинов бойкотираха първия лагер- сбор на Гергов, който трябваше да се проведе на Белмекен.