Двама кюстендилци платиха данък от по 200 000 лв или имат доход от поне 2 млн. лв
Двама кюстендилци платиха данък от по 200 000 лв или имат доход от поне 2 млн. лв / netinfo

Двама кюстендилци декларирали доходи по годишна данъчна декларация са внесли в хазната по 200 000 лв, отчете Териториална Дирекция на Националната агенция за приходите Кюстендил. Общо подадените към момента данъчни декларации, за облагане на доходите на физическите лица (ГДД), са 4637 броя или с 2171 по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

 

Увеличава се броят на лицата ползвали електронен подпис за подаване на ГДД и възползвали се от отстъпката от 5% - 42 души. Изпратените по пощата са 117 ГДД и 29 декларации са приети в пощенски клон, съобщи за Дарик говорителят на ТД на НАП-Кюстендил Лилия Иванова.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации изтича на 30 април. Формулярите могат да се подадат по интернет, с електронен подпис, чрез пощата с обратна разписка, в определени пощенски станции, където служител от „Български пощи” ще ви издаде входящ номер или на място в офис на НАП. 


Данъкът върху доходите по годишната данъчна декларация може да се плати по интернет, чрез банков превод или директно в клоновете на банките, намиращи се в офисите на НАП, не по- късно от 30 април 2009 г.


При попълване на преводни нареждания към бюджета е необходимо да се напише точната сума, кодът за вид плащане (код 111213 - „Данък върху доходите на физически лица - свободни професии, граждански договори, наеми и др.” или за данъка от едноличните търговци 111215 – „Годишен и авансов данък по ЗДДФЛ на еднолични търговци”), входящият номер на данъчната декларация, ЕГН, като задължително се посочва и периода, за който се отнася плащането.