Два спечелени проекта за интеграция на ромските деца в Кюстендил
Два спечелени проекта за интеграция на ромските деца в Кюстендил / netinfo

 Два проекта за интеграция на ромските деца започват в Кюстендил. Единият е на VI- ОУ "Паисий Хилендарски". По него се предвижда обучителни семинари за учители, деца и родители от български и ромски произход за разрешаване на конфликтни ситуации. Разработена е и програма за постъпващите деца в първи клас. Ще бъде подобрена и материалната база в част от класните стаи. В момента се създава и интернет сайт на училището. Предвиждат се и занятия за професионална ориентация на децата, както и посещения на предприятия в региона.

"По проекта ще бъдат осигурено и безплатно хранене на 50 деца, които редовно посещават училище  и имат добър успех", заяви директорът на VI ОУ "Паисий Хилендарски" Здравка Тасева. Стойността на проекта е 99 230 лв.

 Другият проект е на община Кюстендил. Той е насочен също към намаляване на отпадането на ромските деца от училище. В него се включва насочване на децата към кариерийно ориeнтиране. Проекта обхваща всички  основни училища от община Кюстендил.

  "Целта ни е все повече деца от ромският квартал да се насочат към града. През тази година такива са 48", заяви ръководителят на проекта Цеца Попова. Стойността на проекта е  70 220 лв.

 Двата проекта спечелиха финансиране пред ОП "Развитие на човешките ресурси". Крайният им срок е 31 декември 2009 г.