Два дни отсрочка за свързването на касовите апарати с НАП
Два дни отсрочка за свързването на касовите апарати с НАП / Дарик- Кюстендил, архив

Проверките на НАП за това дали касовите апарати на търговците в страната са свързани със сървърите на приходната агенция ще започнат на 3 април 2012 г., т. е. с два дни отсрочка. Има законовата разпоредба, според която ако даден краен срок изтича в почивен ден, то той не се брои, а срокът приключва в края на първия присъствен. 31 март тази година е в събота, а първият присъствен ден е втори април, понеделник. Всеки търговец, който до полунощ на втори април е изградил дистанционна връзка на фискалното си устройство със сървърите на НАП, няма да бъде санкциониран, обясняват от приходната агенция.

До момента в НАП отчитат оборотите си малко над 260 000 касови апарата. По предварителни данни на приходната агенция, устройствата са 300 000.  Същият е и срокът, в който всички бензиностанции и газ-станции в страната трябва да монтират нивомерни системи на резервоарите си. Санкциите за неспазилите закона могат да достигнат до 10 000 лв. и запечатване на търговския обект.

Проверките на НАП ще обхванат широк кръг търговски обекти, сред които и такива за търговия на горива. Т.нар ведомствени бензиностанции също ще бъдат проверявани и санкционирани, ако освен за вътрешна употреба, се използват и за продажба на горива на клиенти.

На глоба подлежи и търговец, който след 2 април използва едновременно фискално устройство, свързано с НАП и такова от стария тип. Всяка продажба, извършена след крайния срок на стар касов може до доведе до неблагоприятни последици за търговеца, предупреждават от НАП.

Оборотите, отчетени на вече свързаните с приходната агенция касови апарати през януари са били 12,5 млрд. лв., през февруари сумата е 15,1 млрд лв.   

Допълнителна информация за свързването на касовите апарати със сървърите на НАП търговците могат да получат на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.