Почина дарителката и почетен гражданин на Кюстендил Лили Шмидт
Почина дарителката и почетен гражданин на Кюстендил Лили Шмидт / Лили Шмидт
Кюстендилското дружество "Майчина любов" ще почете паметта на почетния гражданин на Кюстендил Лили Шмидт на 22 март, денят, в който тя щеше да навърши 94 години.

Кюстендилската медицинска сестра, която накара германците да правят дарения за бедстващите в първите години на демокрацията  кюстендилци и да я нарекат „швестер Лили“, заради  нейното милосърдие към нуждаещите се, е родена в първия ден след пролетното равноденствие – 22 март, през 1925 година като Лиляна Ангелова.  Почетен гражданин на родния си Кюстендил и носител на високи държавни отличия в Германия и в родината си, Лили Шмидт  остави висок пример за милосърдие и човеколюбие. Женското дружество „Майчина любов“, на което тя беше почетен член  и с чието всеотдайно съдействие близо десет години  поддържаше създадената от нея трапезария за бедни в Кюстендил, ще почете паметта й на нейния 94-ти рожден ден с поклонение на паметника пред трапезарията в центъра на града в 11 ч. Миналата пролет ученици от Основна училище „Ильо Войвода“ озелениха градинката  около паметника, а членове на сдружението засадиха няколко дръвчета и една магнолия, която вече е  готова да цъфне.

Дружество „Майчина любов“ и читалище „Асклепион“ ще подарят на Девойка Кюстендилска пролет 2019 Снежанка Пенова картина от кюстендилски художник и ще я поканят да стане учредител на младежка секция към  сдружението. Миналогодишната  пролетна девойка Милица Стойчева получи  картина на художничката Ценка Бакърджиева, с което бе поставено началото на тази нова традиция, припомни  председателката на „Майчина любов“ Виолета Атанасова.
 
Виолета Атанасова