Драма с ледената пързалка в Кюстендил. Търси се виновният?
Драма с ледената пързалка в Кюстендил. Търси се виновният? / netinfo

Изграждането на ледена пързалка на площада в Кюстендил тази вечер бе поставено под въпрос. Оборудването престоя няколко часа, без да може да започне реална работа, заради проблем с електрозахранването. Необходимо е от ЧЕЗ за спрат тока за няколко минути и да се смени един прекъсвач, за да издържи натоварването, обясни Николай Денев от фирмата строител- "Комуникация 2002" АД.

След няколко разговора между община Кюстендил и ЧЕЗ, в края на работния ден се получава отказ от електрокомпанията да извърши услугата поради липса на време и ресурс. Към 20, 30 часа от общинска администрация алармираха, че заради ЧЕЗ в града няма да я има обещаната ледена пързалка, защото от фирмата- изпълнител нямат друга възможност да построят съоръжението.

По информация на Дарик, от община Кюстендил няма подадено заявление до ЧЕЗ за извършване на услугата, която обикновено се прави за 24 часа. Имало е само устно запитване преди седмица от служител на администрацията за процедурата.

След активни разговори от страна на кмета Петър Паунов с ръководството на ЧЕЗ и запитвания на местните медии, около 21, 40 тази вечер служители на електрокомпанията, извикани по спешност от домовете и след банкет, започнаха работа и за половин час смениха нужния прекъсвач. Това бе и причината за този период от време да угасне Коледното осветление на площад "Велбъжд".

Въпрос на утрешния ден е- кой не си свърши работата, служител на общината или на ЧЕЗ?

Тази нощ ще бъдат поставени маркучите за фино разпръскване на вода, а утре и мантинелата висока 1 м.

"Заледява се милиметър по милиметър и така до 10 см., така че пързалката ще заработи най- вероятно на 5 януари. Тя ще е голяма 17 / 33 метра и при интерес и средно дневна температура до +12 градуса може да остане, както в София тази година до 15 април", коментира пред Дарик Николай Денев. Най- вероятно наемането на кънки за 1 час ще струва 2 лв. По програма изготвена от общината, децата ще могат да се пързалят по 1 час безплатно дневно.

Капацитетът на пързалката е 180 души на час, като тя ще работи по график, като кината, уточниха от фирмата или в определено време и час ще се пускат групите с желаещи. "На съоръжението ще има инструктори, които ще помагат на начинаещите с кънките, както и медицинско лице", допълниха от "Комуникация 2002" АД.

/ Снимка- вестник "Наблюдател" /