Домати предизвикват киселини?
Домати предизвикват киселини? / netinfo
Знаем ли какво консумираме?
21246
Знаем ли какво консумираме?
Знаем ли какво консумираме?
  • Знаем ли какво консумираме?
  • Знаем ли какво консумираме?

   Кисели, дори лютиви на вкус домати, внос от Гърция предизвикват стомашно- чревни разстройства. За това се оплака пред Дарик Миглена Пейчева от Кюстендил. След консумация на такива зеленчуци, тя почуствала силен дискомфорт и потърсила съвет от специалист. „Зачестяват случаите на такива оплаквания", казаха и лекари.

  Проверка на Дарик установи, че няма къде да бъдат изследвани купени от пазара зеленчуци и плодове, за които има подозрение, че са третирани с вредни химикали.

   Лятото е в разгара си и на пазара изобилства от неговите дарове - дини, пъпеши, домати и прочее. Доколко, обаче плодовете и зеленчуците, които се предлагат в магазините и по сергиите са полезни за здравето? Отгледани ли са природосъобразно? Съдържат  ли вредни химикали или нитрати над нормата? Обикновено с отговора на този въпрос се сбъскваме, след като получим стомашно разтройство

 Чуйте какво сподели Миглена Пейчева  пред Дарик: /Чуй запис 1/

  Това е напълно възможно да се случи. Никой в момента не контролира и не изследва с какво се третират плодовете и зеленчуците, които купуваме от пазара, коментира агроном, занимаващ се с търговия на препарати за растителна защита. От РИОКОЗ в Кюстендил добавиха, че нямат газов хроматограф, с който се извършват подобни изследвания. Личен лекар, специалист по вътрешни болести от Кюстендил, коментира своите наблюдения по проблема:

/Чуй/