До края на месеца стикери за безплатно паркиране в Дупница
До края на месеца стикери за безплатно паркиране в Дупница / Дарик радио,архив

Краят на януари е срокът, в който се подават заявления за издаване на стикер за локално безплатно паркиране на пътни превозни средства на собствениците на обособени жилищни имоти, попадащи в зоната за кратковременно паркиране в Дупница.
„Стикерът обаче не дава право за паркиране на места, извън границите на улиците и паркингите посочени в него", обясни Радостина Велинова, временно изпълняващ длъжността директор на общинското предприятие „Паркинги и гаражи".
Лицата, които искат да ползват стикер за безплатно паркиране подават документи като се прилагат документ за платен данък на автомобила, както и такъв удостоверяващ, че е с платена гражданска отговорност. Необходимо е да се подаде и документ удостоверяващ собствеността на лицето върху автомобила и за платен данък на жилищния имот. Стикерите се издават в срок до 20 работни дни, след подаване на необходимите документи. Издаването на стикера струва 5 лв.
Стикерът се издава за един автомобил на жилище. Той трябва да се залепи на видно място в долния десен ъгъл на предното стъкло на автомобила. Незалепването му ще доведе до санкции. При липса на свободни места за паркиране на конкретната улица или паркинг собствениците на автомобили имат право да паркират на други улици, вписани в залепения на предното стъкло на превозното средство стикер, като се допуска вписването в него а не повече от 2 съседни улици. От община Дупница пък обясниха, че до момента са издадени 1901 разрешителни за ползване на безплатни места за паркиране от хора в неравностойно положение. Стикерите са с валидност, в зависимост от ТЕЛК решението, ако то е за 6 месеца валидността на стикера е 6 месеца, удължава се ако се удължи и решението на комисията.
Те важат за обозначените за целта места. С право на стикер за безплатно паркиране са хора с над 50 % инвалидност и ТЕЛК решение за това. Разрешителното се издава на лице, а не на автомобил.