Дискусия за проблемите и възможностите за реализация на младите хора в Дупница
Дискусия за проблемите и възможностите за реализация на младите хора в Дупница / Маргарита Петрова,Дарик радио

По-високият стандарт на живот мотивира завършващите средно образование младежи да сменят мястото си на живеене,показа проучване на Икономически и социален съвет. Резултатите бяха представени в Дупница по-време на Регионална среща - дискусия за проблемите и възможностите за реализация на младите хора в Дупница.
Липсата на работа и добри доходи мотивират завършващите средно образование младежи да сменят мястото си за живеене. Това са част от аргументите, които очертават картината от причини формиращи миграционните нагласи на випуск 2015 според проучване на Икономически и социален съвет.
Обяви ги председателят на съвета проф. Д-р Лалко Дулевски по време на регионална среща в Дупница.

 

Дискусия за проблемите и възможностите за реализация на младите хора в Дупница
netinfo

 


Преди 4 месеца на направено изследване за миграционните нагласи, над 60 % са с намерени да напуснат родните си места.
Намирането на работа е посочено от младежите в Дупница като основна причина да напуснат родните си места, на второ място са посочили, че е трудно да си намерят добра и подходяща работа.
Учениците определят като причина и недоброто образование.
Срещата беше с ученици и преподаватели, както и с представители на местната власт.
Много от завършващите ученици, 65,3 % са заявили, че след като завършат средното си образование смятат да продължат образованието си. Това обаче на практика в Дупница няма как да се получи, тъй като в града няма ВУЗ, което означава, че те ще напуснат родния си град, дори и само за да получат висше образование. Изследването и представените резултати са за завършващи средно образование.
На срещата младежите поставиха и своите въпроси - създаване на висше училище, повече места за забавление, повече внимание в сферата на културата и спорта.
По време на срещата Ивайло Константинов, председател на ОбС представи политиките и мерките за икономическо и социално развитие, а възможностите за реализация обясни младежкият медиатор Анна Пепелджийска.
Сред гостите беше и Янка Такева, член на Икономически и социален съвет и председател на Синдиката на българските учители