Директорът на Гранична полиция Захарин Пенов и зам.-министър Павлин Димитров инспектираха ГКПП Гюешево
Директорът на Гранична полиция Захарин Пенов и зам.-министър Павлин Димитров инспектираха ГКПП Гюешево / Дарик Кюстендил

Директорът на "Гранична полиция" Захарин Пенов и зам.-министърът на МВР Павлин Димитров инспектираха ГКПП Гюешево преди проверката от експерти за готовността на страната ни за присъединяване към Шенген в областта на сухопътните граници.  Такава проверка предстои да бъде извършена в периода 22-26 март.

След дългогодишните строителни дейности на ГКПП Гюешево, в експлоатация вече са приведени всички трасета, извършена е и държавна приемателна комисия на пункта.

"Вече може да се използва целият капацитет на граничния пункт, изградени са кабини за контрол на втора линия, пункта разполага със съвременна техника за надежден граничен контрол", каза Захарин Пенов. Изградена е и система за видеонаблюдение, довършена е и оградата за физическо разделяне на трасетата. Паралелно с строителните дейности е проведено и обучение на служителите на пункта.

"Лично моята позиция е, че ГКПП Гюешево отговаря на изискванията на Шенгенския кодекс", коментира Павлин Димитров. Предстои сградата на бишият безмитен магазин да бъде превърната в контролен център за полицейско и гранично сътрудничество между Македония и България.

Все още не работят само тоалетните за влизащи и излизащи на територията на РБългария. Две са възможностите- отдаване на търг, или стопанисване на съоръженията от страна на областната администрация", каза областният управител Любомир Анчев.