Димана Крумова на Орфеево изворче
Димана Крумова на Орфеево изворче / личен архив
Димана Бориславова Крумова от школата за народно пеене, с ръководител Адела Харалампиева към читалище „Братство“, бе наградена със сребърна лира на националния музикално- фолклорен фестивал „Орфееви таланти“, в Пловдив. Тя пя в конкуренция с повече от 70 млади певци на народни песни от цяла България, в категория от 12 до 14 години. Диплом почетно отличие и медал за Димана бе присъден от жури, състоящо се от известни солисти и преподаватели по народно пеене към Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

Димана Крумова
личен архив

На този известен конкурс организаторите – Български национален младежки фолклорен съюз, с председател Николай Гурбанов се стремят да дадат възможност за изява на таланта на деца, ученици, студенти и преподаватели в областта на българското народно-песенно, инструментално и танцово изкуство. Участваха над 1500 изпълнители. Най – важната цел е съхраняване и обогатяване на българската национална култура. Представени бяха шопски, тракийски, северняшки песни. Изявиха се виртуозни млади изпълнители на тамбура, кавал, гайда, пиано, класическо пеене.

Димана Крумова
личен архив

Това е поредното отличие за Димана Крумова, която тази година получи основна стипендия от фондация „Комунитас“ – 500 лева и книги на стойност 200 лева. Младата изпълнителка изрази пред Дарик благодарността си към своя учител- г- жа Адела Харалампиева, оценявайки нейната любов към фолклора, всеотдайност и професионализъм.
 
Дарик- Кюстендил