ДГ Първи юни
ДГ Първи юни / netinfo
Успешно стартира проекта „Зелени детски градини за устойчиво бъдеще“, който спечели детска градина “Първи юни”- община Кюстендил в партньорство с “Детска радост” от община Струмица, Македония.  Той се реализира по програмата за ТГС България- Македония. Общият бюджет, разпределен по равно между партньорите е: 398 574.35 евро.

Предстои основен ремонт на сградата на Детска градина “Първи юни” в село Соволяно / на снимката /, а 2 соларни системи ще се монтират в сградите на детската градина в кв. «Запад» и в Соволяно, каза за Дарик директорът Даниела Виткова.

Филиал Соволяно
netinfo


Изградени ще бъдат еко детски площадки за игра в трите сгради на ДГ «Първи юни», в Кюстендил и Соволяно.
Предвидено е купуване на оборудване за "еко" класни стаи - 8 интерактивни дъски, 8 LCD проектори и 8 преносими компютри, които ще се монтират в 5 сгради на детски градини в Струмица и в 3 сгради - детски градини в Кюстендил, стана ясно по време на първата пресконференция за представяне на проекта.

Проект ТГС
netinfo

Проект ТГС
netinfo



Изработване на съвместен еко-наръчник е друга дейност по проекта, предназначен за педагози от детските градини, изготвен въз основа на добри практики и съобразен с изискванията на национални и международни приоритети.

Организиран ще бъде еднодневен трансграничен панаир за насърчаване на знанията на децата за околната среда и "еко" инициативи, който ще се проведе в гр. Струмица, с участието на деца от детските градини в Кюстендил и Струмица, както и родители и преподаватели от трансграничния регион.

Съвместният проект има за цел да допринесе за защита на околната среда и устойчиво използване на природните ресурси на трансграничния регион чрез инвестиции в еко-инфраструктура и изграждане на капацитет, свързан с енергийната ефективност, особено при децата от детските градини и предучилищна възраст.


 
Дарик- Кюстендил