Денят на българската независимост в Кюстендил
Денят на българската независимост в Кюстендил / netinfo

  Тържественото честване на 100- годишнината от обявяването на независимостта на България в Кюстендил ще започне в 19, 00 ч. на площад "Велбъжд". В случай на лошо време честването ще бъде в театъра, съобщават от отдел „Култура и духовно развитие”.

  Програмата включва тържествено слово на кмета Петър Паунов и концерт от възрожденски песни на вокална формация „Юлангело”.

   В репертоара на групата са включени интересни песнопения и мелодии от цяла България, но като цяло музиката им е ориентирана към ортодоксално-църковното песенно творчество, предимно към творби на монаси от Рилската певческа школа от края на XVIII и началото на XIX век. Най-изявен представител на тази школа е Неофит Рилски. Освен негови творби „Юлангело” изпълняват и произведения на монасите Атанасий, Прокопий, Акакий и някои анонимни автори.

  През 2006 г., с цел запазване на културните традиции на българите и за ползване от читалища и училища, формацията записва CD с възрожденски и родолюбиви песни под името ”Вятър ечи”, информират от отдел "Култура и духовно развитие".

  В 20, 00 часа в цялата страна започва тържествена заря.

  Да развеем българският трибагреник: