/ dariknews.bg
Дирекцията на НП „Рила" ще отбележи Световния ден на водата с разнообразни инициативи с ученици и хора със специфични нужди. Днес март в посетителските центрове на парка в Паничище и в Самоков ще има Ден на отворените врати.

До 17:00 часа експерти ще предоставят информация за Световния ден и материали за Националния парк и околната среда и ще изнасят беседи пред посетителите.

Предвидени са и други събития, но те ще се проведат в Благоевград. Инициативата за отбелязването на Световния ден на водата се поражда през 1992 г. на Конференция на ООН „Екология и развитие”, проведена в Рио де Женейро.

Генералната асамблея на ООН определя 22 март да се чества като Световен ден на водата. Празникът се отбелязва официално от 1993 г., като всяка година се организират прояви в цял свят.

При отбелязването му се търси връзка с друга актуална тема, която се разглежда и в годишния Световен доклад на ООН за водата. Темата на Световния ден на водата тази година е „Природата за водата“, която насочва внимание към това как можем да използваме природата, за да се справим с предизвикателствата на водата от 21-ви век.