Ден на космонавта. Преди 42 години Юрий Гагарин посещава Кюстендил
Ден на космонавта. Преди 42 години Юрий Гагарин посещава Кюстендил / netinfo

  Денят на космонавта ще бъде отбелязан днес в Кюстендил. Домът на дружбата и отдел "Култура и духовно развитие" организират преклонение пред паметника на Юрий Гагарин от 11 часа.

  Първият човек летял в космоса Юрий Гагарин посещава Кюстендил преди 42 години, на 11 април 1966 година.

  Гагарин е първият човек в историята на човечеството, който е летял в космоса. Това се случва на 12 април 1961 година 6 часа 7 минути по Гринуич (9 часа 7 минути московско време) с космическия кораб „Восток“. Гагарин прави една обиколка около Земята. На височина няколко километра Гагарин се катапултира и се приземява с парашут, близо до спускаемия апарат, на колхозно поле в Саратовска област. Целият космически полет продължава 1 час и 48 минути.

След полета на „Восток 1“ Ю. А. Гагарин става най-известният човек на планетата. За него са писали всички вестници в света. Награждават го с ордени, медали, дипломи, избран е за почетен гражданин на градове от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. По време на своите пътешествия обикаля света три пъти. Обстоятелствата около смъртта на Гагарин и до днес не са напълно известни.