Децата ще си играят и опознават Кюстендил в музеен кът
Децата ще си играят и опознават Кюстендил в музеен кът / Иво Кирилов, Дарик радио,архив

Музеен кът за деца и любопитни възрастни ще бъде открит в 12, 00 ч. в Регионален исторически музей- Кюстендил. Той представя ежедневния живот в древността чрез игра и е подготвен за деца от 3- 12 години.
Регионален исторически музей - Кюстендил обединява седем различни обекта, които представят информация за миналото на града и негови видни граждани. Музейният кът е разположен в изложбена зала „Асклепий". Негова основна тема е начина на живот на хората в древността, а целта му е да провокира любопитството на децата към историята на земите, където днес е разположен гр. Кюстендил. Специално разработените игри канят малките посетители да поиграят, както децата, които някога са живели тук, да подготвят масата за вечеря на едно семейство, живяло преди 5 000 години, да подредят неговия дом и да изпробват костюми от различни периоди.
Създателите на музейния кът от Департамент Археология в Нов български университет и Регионален исторически музей - Кюстендил се стремят да насърчат и творческия дух на децата и да поощрят техния стремеж към новото и непознатото. Проектът се финансира от фондация «Америка за България».
Екипът на проекта предвижда и обособяването на външна част, която ще работи сезонно между април и октомври, и разпространението на книжка „Кюстендил за деца", която увлича децата да изследват и разберат тайните и на останалите обекти - част от работата на РИМ - Кюстендил.
Специализираните експозиции за деца са съвременен метод за работа с млада публика в музеите, прилаган в САЩ и Западна Европа. Музейният кът в РИМ - Кюстендил е разработен с подкрепата на американски специалисти и прилага съвременни практики за обучение чрез действие. Той e привлекателен и за родителите, които ще открият едно различно лице на музеите, пълноценен начин за прекарване на свободното време заедно със своите деца и нови възможности за тяхното образование и развлечение, информират от РИМ- Кюстендил.