Деца се оплакват от мъж, че ги е гонил с нож. Той твърди, че е бит от полицаи
Деца се оплакват от мъж, че ги е гонил с нож. Той твърди, че е бит от полицаи / netinfo

Протест против полицейското насилие проведе ПП „Атака" пред сградата на ОД МВР в Кюстендил. Поводът бе инцидент от 21 юли. Тогава, според думите на депутатът Илиян Тодоров, двама полицаи са набили техния симпатизант 56-годишния Васил Василев.

Според официалната информация на полицията, на 21 юли, около 19.30 ч. е постъпил сигнал на телефон 112, че мъж е заплашвал с нож и е гонил 4 малолетни деца на ул. "Гороцветна". Пристигналият на мястото автопатрул е бил насочен от децата към мъжа, които ги е гонил. При проверката не е намерен нож. На следващия ден е постъпила и жалба в полицията от въпросният мъж, че е извършено полицейско насилие. В момента тече и разследване по случая, съобщиха от ОД на МВР- Кюстендил.

„Той е бил бит от служителите на реда в мазето му, без причина, пред погледа на 12-годишната му дъщеря. Пострадалият има счупен зъб и му е спукано тъпанчето. Не знам защо полицаите са били там, но те са нямали право да го бият. Ако нещо е направил е трябвало да го арестуват, а не да го бият.

Ние от "Атака" настояваме тези двама полицаи да бъдат уволнени и срещу тях да започне наказателно преследване. Те са заплашили Василев, че ако се оплаче ще бъде бит отново. Пусната е жалба в полицията, аз днес разговарях и със зам.-директорът на ОД на МВР Георги Ванев, който ме увери, че ще се направи вътрешно разследване в рамките на две седмици", заяви Тодоров. Той обяви, че ще бъде пусната и жалба в прокуратурата.

„Ще задам въпрос и на министър Румяна Бъчварова, докога ще продължи полицейско насилие и какви мерки ще бъдат взети срещу полицаите биячи от Кюстендил", допълни Тодоров.