Деца от ОДЗ Първи юни дадоха старт на Маратона на четенето в Кюстендил
Деца от ОДЗ Първи юни дадоха старт на Маратона на четенето в Кюстендил / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Децата от трета група "Слънчо" на ОДЗ "Първи юни" гостуваха на Детския отдел на Регионалната библиотека в Международния ден на детската книга. Те поставиха и началото на Маратона на четенето в Кюстендил, който ще продължи до 23 април - Световния ден на книгата и авторското право. 2- ри април е и рождения ден на Детски отдел на библиотеката в Кюстендил. На този ден е роден през 1805 г. и любимия автор на много деца Ханс Кристиан Андерсен.

Читателските компютри в отдела имаха почивен ден, като на тях стоеше призива- "Мишката остави, на книгата се наслади".

Деца от ОДЗ "Първи юни" дадоха старт на Маратона на четенето в Кюстендил
netinfo

Гостите бяха посрещнати от библиотекарките Галя Симеонова и Ели Тодорова.
"Подготвили сме интересни, занимателни игри за малките ни приятели. Имаме приказна къщичка с игра- от коя къщичка съм? Имаме гатанкова книжка, която говори и задава гатанки. Подготвили сме за децата и подарък- куфар с книжки, малка пътуваща библиотека. Направили сме читателска карта за цялата група. Сложили сме в куфара около 20 детски книжки, подходящи за тяхната възраст, с уговорката след 30 дни да ги върнат и отново да направим една малка пътуваща библиотека" каза Галя Симеонова.
През последните години се увеличават децата в отдела. Сред най- търсените заглавия са: Дневниците на загубенячката, Дневникът на един Дръндьо. По- малките деца четат- Лили Чудото, Малкият Никола.

Деца от ОДЗ "Първи юни" дадоха старт на Маратона на четенето в Кюстендил
netinfo

Правилникът изисква да се регистрират деца, които са най- малко на 7- годишна възраст, но правим изключения и регистрираме и деца от предучилищна възраст, защото за тях това е полезно, допълни библиотекарът Галя Симеонова.

Деца от ОДЗ "Първи юни" дадоха старт на Маратона на четенето в Кюстендил
netinfo