Деца и лица с интелектуални затруднения почистват Хисарлъка
Деца и лица с интелектуални затруднения почистват Хисарлъка / Дарик Кюстендил, архив

Шестнайсет деца и осем лица с интелектуални затруднения от ЦНСТ „Сияние" ще почистят поляната „Доктор Джанкин" в местността Хисарлъка над Кюстендил на 8 октомври в съвместна инициатива на Фондация „Сийдър" и Община Кюстендил. Това е подаръкът, който Фондация „Сийдър" прави към общността на Кюстендил за първата годишнина на ЦНСТ „Сияние".

„С тази инициатива искаме да демонстрираме капацитета на нашите потребители за труд и това, че те също могат да дават своя принос към обществото. Мястото на хората с интелектуални затруднения не е зад стените на институциите, а в общността като пълноправни граждани. Следващата стъпка, към която се стремим, е да им дадем възможност да се трудят и да получават доход, а един ден в недалечното бъдеще да ги видим и на свободния пазар на труда. Инициативата е също жест на благодарност от страна на потребителите ни към местната общност, която ги прие така добре", каза г-н Марк О'Съливан, Председател на Борда на Директорите на Фондация „Сийдър".

Община Кюстендил осигурява материалите за почистване инициативата. Също така няколко техник-еколози към отдел "Устройствено планиране" по проект „Нов избор-развитие и реалзация" на Агенцията по заетостта и служители на ОП "Чистота" ще се включат в почистването на поляната. Фондация „Сийдър" и Община Кюстендил канят местната общественост да се включи в почистването „Д-р Джанкин", като иницитивата ще започне в 11 ч.

От 13:30 ч. всички са поканени на тържеството на ЦНСТ „Сияние" по случай първата му годишнина на ул. „Синчец" 11 в кв. „Герена.