ДДД в битка със стършелите
ДДД в битка със стършелите / Дарик Нюз, архив

Служителите на общинската фирма "ДДД"- Кюстендил всеки ден, през последните седмици извършват услугата- унищожаване на гнездо на стършели.
"Като тази година не ми се е случвало, да има толкова много оплаквания от хора, заради стършели. Има ужилвания и случаи с фатален изход. Моят съвет е- да не предприемат мерки за самостоятелно решаване на проблема, където има гнезда на стършели, а да се обадят на телефон 112 или във фирмата. Хората са доста изобретателни, палят с бензин, нафта, вестници, но се получава и обратен ефект, стършелите бранят семейството си и са много агресивни, а и са доста непредвидими", коментира в интервю за Дарик- Кюстендил директорът на фирмата, който работи заедно със служителите си, Олег Цветков.
Гнездата се унищожават с препарати. Направен е контакт с Областната служба Пожарна безопасност и защита на населението, които са взели от "ДДД" необходимите препарати.
Повечето пъти, гнездата от стършели са в селата и то в крайречните райони, особено в община Невестино. Те са в необитаеми постройки, комини, тавански помещения, обори, дървета. "Стършелите сега се роят, първо обикалят района, загнездват, правят кълба и за 1- 2 месеца стават големи, колкото чувал, със стотици стършели", каза още Цветков.
Цената- 20- 30 лв., в зависимост от района. Често се работи съвместно със спасителите от ОУПБЗН. Те имат необходимата техника, скоро имаше случай в Горановци- гнездото бе в електрически стълб, трябваше вишка и да се изключи тока, разказа Олег Цветков от "ДДД".
"Стършелите извъртат плодовете, като пилетата. Човек може да пипне плода със насекомото в него и трябва да се внимава да не попадне в устата му. И още веднъж казвам- не е желателно хората, сами да се справят. Не трябва да се пресича пътя на стършелите към гнездото. Те на непредвидими. През нощта пак са активни, вечерно време се ориентират и прибират по светлината" заключи шефът на общинска фирма "ДДД".
Опасни са и осите. Рояци от плодовата оса имаше в черешовите насаждения и бе унищожена голяма част от последната реколта. Сега е сезона на земната оса и може да стане опасно, когато човек коси трева, бере грозде, консумира ябълки, круши и други плодове.