Дарение на книги от Торготерм
Дарение на книги от Торготерм / netinfo
Дарение от 350 тома книги- българска класика и научна литература направиха фирма “Торготерм” и изпълнителният й директор Бойко Недялков, на Регионалната библиотека и на училищната библиотека на Второ ОУ “Даскал Димитри”.  Домакин на събитието бе ХГ “Вл. Димитров- Майстора”, уважи го и кметът Петър Паунов.

Дарение на книги от Торготерм
netinfo
 

Става дума за съвременни живи класици като акад.  Васил Гюзелев и неговата прочута книга за Княз Борис, акад. Косев, с книгите му за Васил Левски, Панайот Хитов и Априлското въстание. В дарението са и книгите на проф. Маразов за тракийското изкуство, тракийската митология, амазонките и “Хубавата Елена”, както и албумът на проф. Ивайло Мирчев, който наскоро издадохме, обяви Иван Гранитски, директор на издателство “Захари Стоянов”.

Дарение на книги от Торготерм
netinfo

“Малко са хората, които отделят средства за спомоществователство на културата, на библиотеките, като Бойко Недялков. Около 50 книги бяха доставени и в прочутата Александрийска библиотека преди няколко години, пак благодарение на Бойко Недялков. Да му пожелаем да увеличи 10 пъти обема на работа на “Торготерм” и да прави по- големи дарения”, пожела Иван Гранитски
 
“Това дарение е скромен и малък принос от наша страна за развитието на града. Да се надяваме, че бизнеса в този град ще се развива нормално и ще може да отделяме все повече и повече пари за тази цел. Знаете, че една икономика не може да се развива без да се развиват хората, без да се изгражда ново поколение”, коментира Бойко Недялков.
 

Дарение на книги от Торготерм
netinfo

Проф. Васил Гюзелев анонсира един от последните си трудове, който ще излезе в 2 тома и в който има нови исторически факти и документи за ролята на Кюстендил, на Велбъжд в средновековието и връзките на местното деспотство с Дубровнишкото.
Животът на един човек е закодиран в трите “Р”- родно място, родители и родина. Тези 3 неща определят не само неговото мислене и място, а същевременно и хода на неговия живот. Независимо от обстоятелствата, при които е поставен човек през целия си живот си спомня за тези 3 неща и те му дават някаква естествена сила. Вашето родно място- Кюстендил и средновековното Велбъждско деспотство е имало своето място в историята на Балканския полуостров и се убедих в това, когато с моя екип работихме в Дубровнишкия архив, за да издирим документи, свързани с българската история”, заяви проф. Гюзелев

Дарение на книги от Торготерм
netinfo
 

Всеки ден е 24 май.С делото на светите братя Кирил и Методий, с нашата азбука, ние се доказваме пред Европа и света, докато си имаме език и писменост, ще ни има и като българи. Книгата ми за Васил Левски е един очерк, с който правя някои внушения на читателите. Занимавал съм се близо 30 години с живота и биографията на Левски и знам, че всеки българин тачи и милее за Левски и си има свой образ за Апостола и не позволява този образ да бъде накърнен и затова съм бил много внимателен, за да се допълни образа на Левски с информация”, коментира акад. Косев.
 
 “Това е най- хубавата галерия в България, с творчеството на най- големия български художник. Господин кмете, да направим покрива на другата част, държавата е отговорна, но натиснете, да се оправи. Искам да Ви призова да четете, направеното от Недялков е изключително. Само четенето възбужда въображението, а само с въображение може да се оправи този свят. Четете книги, просто това е единственото спасение”, призова публиката в залата на галерията проф. Ивайло Мирчев.

Дарение на книги от Торготерм
netinfo
 

Проф. Иван Маразов припомни, че Кюстендил е културен център от времето още на Пауталия. “Имате невероятен музей и галерия. Всеки път като идвам до картините на Майстора, аз се измервам и виждам, колко сме малки ние и колко много трябва да направим, за да стигнем до примера, които са ни оставили Майстора и древните тракийски майстори.
За да разберете това, което се съдържа в интернет, вие трябва да знаете, кое е истина и кое не е. Истината е затворена в книгите, много от които ги няма в интернет. Тези дарения, които Бойко Недялков прави, да не останат като един склад, те трябва да бъдат активно използвани за възпитанието на всички вас. За да бъдете начетени, едни културни събеседници, да поразяване с културното си превъзходство всеки, когото срещнете. Българското възраждане е станало главно благодарение на четенето и литературата. Ако искате да има още едно възраждане трябва да последвате примера на тези предци, завещали ни трудове, манастири и стенописи, за да стане българина умен, начетен, интелигентен”, призова на свой ред проф. Маразов.
 
Директорът на Регионалната библиотека София Пейчева благодари на дарителя и авторите, като ги увери, че книгите им ще стигнат максимално бързо до читателите.
“Ако е вярно, че трябва да дадем на децата си корени и криле, каква по- хубава територия от тази на книгата, тези две неща да се срещнат. Благодаря Ви, че дарявате тези образци на българската литература и изкуство, от името на колегите и на читателите”, заяви Пейчева.
 

Дарение на книги от Торготерм
netinfo

“Благодаря Ви, че се погрижихте духовността в нашите деца да бъде възродена и издигната на необходимото ниво”, допълниха от екипа на Второ ОУ. Ученици поздравиха гостите с патриотични стихове, като Аз съм българче и Родна реч.
 
Дарик- Кюстендил