Да помогнем на Йоана!
Да помогнем на Йоана! / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

Редица благотворителни инициативи организират за своя съученичка, младежите от гимназия „Христо Ботев" в Дупница. Йоана Ковачева има нужда от подкрепа и средства, за да се справи с тежко заболяване. Нейните съученици призоваха всеки да помогне с колкото може, за да има възможността Йони да бъде отново с тях, да се усмихва и да има един пълноцецен живот.
За Йоана Ковачева, която приятелите й наричат Йони живота до есента на 2014 година е изпълнен с много енергия, усмивки и спорт, била е състезател по ски бягане и биатлон. Тогава обаче пада по стълбите в училище и всичко се променя. При първоначалния преглед лекарите казват, че всичко е наред, въпреки, че тя не може да стъпва на крака си. След множество операции и консултации е поставена диагноза „дистония". Сега Йоана е в инвалидна количка, може да движи само лявата си ръка.


Днес Йоана повече от всякога има нуждата от подкрепа и средства, за да се върне отново към живота от преди инцидента. Поредица от благотворителни инициативи предприеха съучениците й от 9 клас, в които активно се включва цялото училище - благотворителни базари има всеки ден в училището, кутии за дарения са поставени в големите хранителни вериги, в офиси на мобилни оператори, в различни заведения и фирми, а на 24 юни, когато е рождения ден на Йоана ще има голям благотворителен копнцерт в Спортната зала в Дупница.
В момента е трудно да се каже колко средства ще са необходими, тъй като на Йоана предстои консултация със специалист. Адекватно лечение тя може да получи в чужбина, като само в Германия и Франция се правят подобни операции разказаха нейните съученици.


Приятелите и съчениците на Йоана имат само една мечта, тя да се оправи и да бъде отново с тях.
„Йоана е изключително борбена, не се е предала и досега, въпреки трудностите. Искаме отново да бъде сред нас, на крака и все така усмихната", споделиха приятелите й, и допълниха с надежда „Нека отключим добротата си и помогнем на нашата Йони".